Trăim relații romantice disfuncționale în care nu ne mai simțim fericiți, dar nici măcar nu ne trece prin gând să le punem capăt sau să le schimbăm. Cumva ne-am obișnuit așa și asta credem că este normalitatea. Iată care sunt cele mai evidente motive pentru care rămânem în relații disfuncționale:
1. Frica de a fi singur – instalată în special odată cu înaintarea în vârstă, atunci când ne vedem departe de forma noastră cea mai bună și când ne întrebăm oare cine o să mai fie cu noi la vârsta asta.
2. Dependența – emoțională sau financiară. Ne temem că doar persoana cu care suntem în cuplu ne știe și ne poate iubi așa cum suntem sau ne simțim pierduți fără suportul financiar pe care îl primim deoarece am fost lăsați să credem că nu putem realiza nimic pe cont propriu.
3. Speranța - că se va schimba, că va fi mai bine, că va fi ca altădată. Și deși are o putere extraordinară asupra motivației de a continua, deseori reprezintă un imediment în repararea relațiilor de cuplu sau părăsirea lor.
4. Copiii – căci nu vrem să îi traumatizăm sau să crească fără mamă sau fără tată. Însă pierdem din vedere că mai mult rău le putem face într-o relație de cuplu disfuncțională, marcată de certuri și neînțelegeri, decât într-o relație de parenting asumată și integră.
5. Investiția pierdută – ne gândim că am investit atât de mult în relația noastră, în viața construită împreună, că e tare greu să o iei de la capăt cu altcineva. Cu toate acestea, nu ar trebui să rămâi într-o relație nefericită doar pentru că ai investit în ea. Fiecare zi petrecută într-o astfel de relație este o zi pierdută în căutarea fericirii.
Însă acestea sunt doar cele mai comune și evidente motive pentru care nu părăsim o relație disfuncțională. Alte 5, mai puțin evidente, poate chiar ascunse, sunt legate de următoarele aspecte:
1. Sindromul Stockholm: Deși este cunoscut mai ales în contextul ostaticilor care dezvoltă o legătură emoțională cu răpitorii lor, acest sindrom se poate manifesta și în relații. Aici, victima dezvoltă sentimente pozitive față de abuzator, justificând sau minimizând abuzul.
2. Trauma repetată: Unele persoane pot căuta inconștient situații traumatizante pe care le-au trăit în trecut pentru a încerca să "rescrie" scenariul. De exemplu, cineva care a fost respins repetat în copilărie poate căuta relații în care este respins din nou, sperând că de această dată va avea un rezultat diferit.
3. Identificarea cu agresorul: Pentru a evita sentimentul de vulnerabilitate sau de neputință, unele victime pot începe să adopte perspectivele sau comportamentele agresorului lor, crezând că aceasta este calea de a obține putere sau control.
4. Lipsa de educație emoțională: Fără o educație emoțională adecvată în copilărie, unele persoane pot să nu recunoască semnele unei relații disfuncționale sau să nu știe cum să se ocupe de propriile emoții în mod sănătos.
5. Credința în mituri romantice: Ideea că "dragostea învinge totul" sau că partenerii "sunt meniți unul pentru celălalt" poate face ca oamenii să rămână în relații nesănătoase, crezând că dragostea adevărată înseamnă a trece prin orice obstacol, indiferent de cât de dăunător este.
Dacă și tu ai conștientizat aceste motive, este cazul să ceri ajutor și să să lucrezi la construirea unei relații sănătoase și fericite pe termen lung! Nu uita că viața este prea scurtă pentru a fi nefericit!