UncategorizedGeometria iubirii: pasiune, intimitate si angajament » Psih. Viviana Andone

mai 4, 2020

Geometria iubirii

Dragostea –  un subiect nelipsit din atat de multe domenii ale vietii:  pictura, sculptura, muzica, biologie, psihologie etc. Un subiect foarte cercetat dar care tot ne da batai de cap. Mi-am propus si eu, in urmatoarele 2 luni, sa povestesc mai multe despre iubire si cuplu, iar una dintre teoriile invatate in formarile mele si care mi-au atras atentia, a fost triunghiul iubirii a lui Robert J. Sternberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe scurt el sustine ca dragostea are nevoie de 3 componente majore pentru a fi o iubire fructuoasa: initimitate, pasiune si angajament. Sigur, poti avea si doar 2 componente sau una, dar despre asta vom povesti mai tarziu la tipurile de iubire pe care le-a identificat Sternberg.  Pentru moment, hai sa vedem ce inseamna fiecare.

Pasiunea

Pasiunea este in mare masura expresia dorintelor si a nevoilor — precum cele de auto-stima, crestere, afiliere, dominanta, supunere si implinire sexuala. Sigur ca fiecare dintre noi avem nevoii diferite si mai mult, in diverse etape ale vietii si diverse relatii, nevoile vor fi altele.  Aceste nevoi se manifesta prin excitatii psihologice si fiziologice, care sunt adesea inseparabile una de alta.

De multe ori relatiile pornesc din acest punct de pasiune si atractie dar sunt si cupluri care initial au fost prieteni si dezvoltand intimitatea si relatia de prietenie a aparut ulterior atractia. Un alt lucru interesant aici este mecanismul reintaririi intermitente. Las putin „cuvintele psihologice” deoparte ca sa explic cat mai clar ce inseamna asta. Practic, atunci cand imi doresc ceva, vreau ceva si reusesc sa obtin absolut de fiecare data acel lucru, ma voi plictisi mai repede de el si nu o sa il mai vreau atat de des. Daca insa atunci cand imi doresc un lucru, ba il obtin, ba nu il obtin, ba il primesc fara sa il cer, dorinta vizavi de el o sa ramana vie mai multa vreme.

Cu alte cuvinte, cateodata, distractia consta in a dori ceva mai degaba decat in a-l obtine. Si, daca nu esti niciodata rasplatit pentru un anumit tipar de comportament, este posibil sa renunti la el.

Decizia si angajamentul

Componenta decizie/angajament a dragostei are doua aspecte: unul pe termen scurt si altul pe termen lung. Perspectiva pe termen scurt este decizia de a iubi pe cineva, pe cand cea pe termen lung este angajamentul de a mentine aceasta iubire. Acum, nu priviti decizia ca si cand merg pe strada, vad pe cineva, analizez si cantaresc si in final ma decid sa ma indragostesc. Ce bine ar fi daca ar merge asa, dar nu… Decizia se refera la faptul ca simt ca ma atrage, imi place cineva, indeplineste x conditii importante pentru mine (de ex nu e in alta relatie, pare serios etc) si decid sa fac pasi in directia de a-l cuceri, atrage.

Angajamentul este probabilitatea in care o persoana va ramane alaturi de cineva si va rezista pana la capat. Problema multor relatii este definirea acestui „capat” deoarece pentru unii poate insemna momentul in care nu se mai inteleg si pentru altii capatul poate fi sfarsitul vietii in sine, fiecare evident venind in spate cu idei si convingeri despre cum „trebuie” sa arata o relatie. Mai mult, conceptiile cu privire la angajament se pot schimba, un alt aspect pe care cuplurile cu care eu lucrez il rateaza cu usurinta. Noi crestem si evoluam, ne schimbam, ne modificam conceptiile si felul in care vedem lumea pe parcursul unei relatii lungi, iar celuilalt ii e uneori greu sa accepte ca „nu mai esti partenerul pe care l-a cunoscut”.

Ultima componenta – Initimiatatea

Se refera la acele comportamente care promoveaza apropierea, comunicarea, increderea.  Intimitatea, pe care noi o dezvoltam initial in realtiile de prietenie are la baza trasaturi precum  increderea, onestitatea, respectul, siguranta, sustinerea, generozitatea, loialitatea, mutualitatea, statornicia, intelegerea si acceptarea.

Cercetarile pe care le-a efectuat Sternberg alaturi de Susan Grajek indica faptul ca intimitatea include cel putin 10 elemente:

  1. Dorinta de a contribui la bunastarea persoanei iubite. Iubirea sanatoasa pentru celalalt te face sa iti doresti lucruri bune pentru el. Iti doresti sa obtina job-ul pentru care a muncit mult sau sa isi revina cat mai repde dintr-o suferinta pe care o are.
  2. Experienta fericirii alaturi de persoana iubita. Partenerilor le place sa isi petreaca timpul impreuna, sa faca lucruri impreuna sa creeze momente frumoase si amintiti frumoase. Momentele bune imbogatesc relatia si cred ca stiti si voi ce bine e cand avem un concediu reusit si relaxant sau o excursie in care vedem locuri noi si avem experiente noi.
  3. Stima deosebita pentru persoana iubita. In iubirea sanatoasa, ne gandim cu mandrie la celalalt, ii admiram calitatile si il respectam ca om. Sigur ca putem sa vedem si defecte, dar acestea nu reduc sentimentul de drag cu care il privim pe celalalt. Daca nu ii reuseste un proiect, nu incepem sa credem ca nu „il duce capul”.
  4. Siguranta de a putea sa contezi pe sprijinul persoanei iubite in vremurile grele. Partenerii isi ofera spijin reciporc in vremuri grele si intelegere, nicidecum presiune si repros. Daca unul ramane fara serviciu, celalalt isi ajusteaza cheltuielile pentru a putea sprijini macar o perioada, atat financiar cat si emotional prin incurajari.
  5. Intelegerea reciproca. Partenerii arata si ofera intelegere, nu il impung constant pe celalat si nu glumesc pe seama unor lucruri care ar putea cauza suferinta celuilalt. Desigur ca fac glume si acestea sunt acceptate ca glume, nu rautacisme, pentru ca partenerul crede in intentiile bune ale celuilalt.
  6. Impartirea tuturor lucrurilor cu cel iubit. Iti daruiesti timpul, ideile, energia si pe tine celui drag dar si alte lucruri materiale daca apare nevoia. Nu te superi ca a baut ultima Cola din frigider si ai tendinta sa ii pui lui/ ei bucata mai mare de carne.
  7. Primirea de sprijin emotional de la persoana iubita. Atunci cand totul e nasol, stii ca acasa, langa partenerul tau este locul cel mai frumos din lume si abia astepti sa te reintorci acolo. Stii ca indiferent de ce se intampla, langa celalalt ai o oaza de fericire si un umar pe care sa plangi.
  8. Acordarea de sprijin emotional persoanei iubite. Foarte mult imi place aceasta ultima particica pentru ca se duce inspre acceptare neconditionata. Adica, sa ii oferi sprijin chiar si daca nu esti de acord cu actiunile partenerului. Daca el/ ea are o pasiune pe care tu nu o intelegi, nu incerci sa o schimbi ci esti alaturi de el/ea si o incurajezi.
  9. Comunicarea intima cu persoana iubita. Sa te simti liber sa vorbesti orice cu partenerul, chiar si lucrurile de care iti e jena sau cu care nu te simti deloc confortabil.
  1. Aprecierea persoanei iubite. Sa realizeze ca relatia e mai importanta decat orice. Decat a avea dreptate, decat posesiunile materiale.

 

In urmatorul articol vom povesti despre cum se „combina” aceste laturi ale iubirii pentru a da diferitele tipologii de iubire.

Spor la iubit frumos!

Sursa: Sageata lui Cupidon, Robert J. Sternberg