De citit de aplicatInterogheaza pesimistul din tine! » Psih. Viviana Andone

martie 31, 2019

Nu vreau sa fie un articol in care sa povestesc despre ce e optimismul si ce e pesimismul, defintii seci iar la final o concluzie cum ca ar fi mai bine sa fim optimisti….sau alte lucruri plictisitoare.

Ca de obicei, vreau sa te provoc. Pentru ca, in fond, vorbim aici de o alegere pe care o putem face constient si de perspective diferite. Cateva statistici foarte interesante (despre pesimism si optimism la nivel global, perspective asupra politicii etc), daca esti curios, sunt aici: https://ourworldindata.org/optimism-pessimism.

Eu intentionez sa abordez o perspectiva mai psihologica, asa cum fac psihologii, prin intrebari. Si iti propun, in primul rand, sa te gandesti la o persoana pe care o consideri pesimista, negativista, „Gica contra”. Cum raspund ei provocarilor din viata lor? Cum te simti tu dupa ce ai petrecut timp cu o astfel de persoana? Esti mai optimist? Esti incarcat cu energie sau golit de resurse? Iti place sa stai prin preajma acestor persoane?  Probabail ca nu. Pe de alta parte, daca petreci timp cu oameni veseli si optimisiti care spun, „e… nu-i asa mare tragedie, o rezolv eu cumva” cum te simti?

Sa clarificam rapid un lucru. A fi optimist nu inseamna sa  vezi totul ca fiind pozitiv si roz sau sa crezi orbeste ca totul este bun si frumos. Asta e naiv si chiar periculos. O doza sanatoasa de pesimism, sau mai degraba precautie care sa conduca la minimizarea riscurilor, este mereu binevenita. De exemplu, ar fi naiv sa nu imi pun centura de siguranta, chiar daca merg prin Bucuresti la orele cele mai aglomarate. Probabilitatea sa se intample ceva foarte grav e mica, insa sunt mai in siguranta daca fac asta.

Doua perspective fundamental diferite

Pesimistul explica dificultatile prin care trece dintr-o perspectiva personala („E vina mea.”), universala („Toata viata mea e un dezastru.”) si permanenta („Mereu o sa fie asa, mereu o sa mi se intample asta.”). Optimistul vede evenimentele problematice dintr-o perspectiva impersonala („Contextul a facut sa…situatia a fost de asa natura incat…”), determinata in timp („O sa treaca si asta…”) si specifica cu privire la situatie („Este un moment, o situatie tare dificila, dar sunt alte arii din viata mea care sunt in regula si care ma voi ajuta sa trec peste.”).

Pentru a dezvolta mai mult optimistul din noi, este nevoie sa ne cunoastem foarte bine partea pesimista. Iti propun un exercitiu in care sa „il luam la bani marunti” si sa intelegem mai bine care este rolul acestei parti in viata ta. Pentru asta, iti recomand sa iti gasesti un moment de linisite, fara intreruperi si sa iti imaginezi ca ai organizat un interviu cu personajul pesimist din tine, care a fost pana acum sfatuitorul, antrenorul si coach-ul tau personal. Misiunea ta este sa ii iei interviu pentru a afla cat de multe poti despre arta pesimismului si despre modul in care stilul lui de coaching ti-a influentat viata. Cu ochii inchsi, observa cum arata, care este impresia pe care ti-o creaza si apoi pune-i urmatoarele intrebari:

  1. Care este motto-ul tau in viata?
  2. Ce experiente si relatii ti-au modelat filozofia de viata?
  3. De ce anume incerci sa ma protejezi?
  4. In ce mod ma tii pe loc sau ma faci sa pierd oportunitati?
  5. Cum ma sfatuiesti sa imi privesc propriul succes? De ce?
  6. Cum ma sfatuiesti sa privesc provocarile si dezamagirile? De ce?
  7. Ce te temi ca se va intamplat daca devin mai optimist?
  8. Care este mesajul principal pe care vrei sa mi-l transmit?

Ce iti spun raspunsurile tale? In ce fel aceasta parte pesimista din tine te ajuta sau te incurca?  Daca simti ca te ajuta, atunci e minunat, dar daca simti ca te incurca, spune-i ca ii multumesti pentru serviciile de pana acum dar ca interventiile lui te costa cam mult.

Dezvolta-ti partea optimista 

Fa acelasi exercitiu, de relaxare si vizualizare, doar ca acum ii iei interviu partii optimiste. Vezi ce ar putea aduce in viata ta si care este stilui ei de coaching. Iata si intrebarile pe care sa i le adresezi:

  1. Care este motto-ul tau in viata?
  2. Ce experiente si relatii ti-au modelat filozofia de viata?
  3. Ce poti sa imi oferi? Ce m-ai putea ajuta sa realizez, sa obtin?
  4. In ce moduri crezi ca mi-ai putea crea probleme in viata mea?
  5. Cum ma sfatuiesti sa imi privesc propriul succes? De ce?
  6. Cum ma sfatuiesti sa privesc provocarile si dezamagirile? De ce?
  7. Care este mesajul principal pe care vrei sa mi-l transmit?
  8. Ce actiuni mi-ai recomanda sa fac in viata mea, chiar incepand de azi?

Vestea buna este ca iti poti antrena partea optimista. Incepe prin a-ti modifica limbajul. Data viitoare cand treci printr-o situatie dificila modifica „intotdeauna” sau „niciodata” in „uneori” sau „in ultma vreme”. Incearca sa inserezi cuvintele „intotdeauna” sau „niciodata” atunci cand se intampla ceva bun si observa diferenta.  Fa o lista cu beneficiile pe care le-ai avea daca ai adopta o viziune mai optimista. Stai de vorba cu 2-3 oameni pe care ii vezi ca fiind optimisti si descopera cum privesc ei lumea si viata.  Ce zici, crezi ca o sa ai o alta perspectiva daca faci asta?

 

Further readings sau mini bibliografie

Carver, C. S., & Scheier, M. F. (2005). Optimism. In: C. R. Snyder & S. J. Lopez (Eds.), Handbook of Positive Psychology (pp. 231–243). New York: Oxford University Press.

Harrold, F. (2002). The 10-Minute Life Coach. Fast-Working Strategies for a Brand New You. London: Hodder and Stoughton.

Seligman, M. E. P. (1990). Learned Optimism: How to Change your Mind and Your Life. New York: Free Press.