De citit de aplicatCum sa depasesti neputinta invatata. » Psih. Viviana Andone

iunie 3, 2019

Acum 2 zile am scris foarte pe scurt despre „Neputinta invatata” si daca tot am atins acest subiect m-am gandit ca poate ar fi util sa mentionez si cateva moduri prin care putem incepe sa lucram cu noi pentru a depasi aceasta bariera subiectiva.

Foarte pe scurt ce este Neputinta invatata, sau in engleza Learned Helplessness (in cazul in care doriti sa cautati mai multe).

Atunci cand oamenii simt ca nu pot avea nici un fel de control asupra unei situatii pot incepe sa se comporte ca si cand niciodata nu vor gasi nici o solutie, e ceva ce li se intampla fara sa poata influenta lucrurile in vre-un fel si de cele mai multe ori renunta in a incerca sa schimbe ceva, pierzand din vedere potentiale oportunitati sau momente in care pot influenta contextul.

Ce e de facut ca sa o depasim.

  1. Observa diferentele

Neputinta invatata inseamna sa presupui (de cele mai multe ori asta se intampla inconstient) ca situatiile cu care te confrunti acum au un context similar celor cu care te-ai confruntat in trecut si din care nu ai putut la vremea respectiva sa iesi pentru ca erai copil.  Acum insa exista foarte multe diferente pe care le poti, in prima faza identifica. Sa ne gandim la o persoana care, copil fiind, de fiecare data cand dorea ceva sau isi exprima opinia, era luat peste picior de catre ai lui, sau imediat i se inchidea gura cu o replica taioasa, „…ia te uita, ai tu opinii la 7 ani…, mai ai multa mamaliga de mancat, mai copile…”. Din cauza acestor replici, in prezent, personajul nostru poate avea tendinta sa evite sa isi spuna opinia sau sa isi exprime dorintele in fata colegilor sau figurilor autoritare (seful).

Cum difera lucrurile.

Atunci Acum
Daca ar fi continuat, putea exista riscul sa fie agresat fizic de catre parinti Indiferent cum va fi considerata opinia, nici colegii si nici seful nu vor deveni agresivi fizic
Din perspectiva de copil nu ar fi fost ascultat sau luat in serios Din perspectiva de adult are mari sanse sa fie macar ascultat, sa ii fie respectata opinia chiar daca alti oameni pot gandi diferit
Inca nu avea abilitatile necesare sa se exprime asertiv Poate invata comunicarea asertiva
Putea fi batjocorit Colegii pot manifesta o atitudine decenta si intelegatoare

 

Aceasta poate fi doar un exemplu, putem continua destul de mult, dar ideea in sine este sa cautam diferente in context, in abilitatile noastre, in intreaga situatie in sine.

  1. Legatura minte-corp

Specialistii in trauma pun foarte mare accent pe aceasta legatura sustinand ca in momentul in care ne-am simtit fara putete in repetate situatii, acest sentiment devine inscriptionat in propriul nostru corp. (Clark et. al, 2014; Tippet & Van der Kolk, 2014).  De aceea ei recomanda, pe de o parte, sa luam o atitudine de „putere” – spatele drept, barbia inainte, privirea in fata si nu in pamant etc si pe de alta parte, sa luam cateva sedinte se sport care  transmit putere, de tipul kickboxing, spinning sau altele care ni se potrivesc noua si sunt generatoare de energie.

  1. Actioneaza in situatii cu risc scazut

Da-i voie mintii tale sa isi creeze experiente noi. Doar citind un lucru, sau chiar discutand cu un terapeut nu e suficient. Este foarte important sa pui in practica, astfel incat mintea ta sa invete ca nu se intampla nimic rau daca ceri ajutor sau iti exprimi opinia (referindu-ne la exemplul de mai sus).  Sa gasesti situatii cu risc scazut inseama, de exemplu, sa exprimi opinia ta cuiva mai apropiat, sau din contra, unei persoane pe care ai cunoscut-o de curand si nu te impacteaza foarte mult daca spune ceva negativ despre opinia ta. Sau, alt exemplu, sa te duci intai la interviuri care nu au o miza mare pentru tine (e un post interesant dar din descriere nu pare „the drem job”), te antrenezi, vezi si ce isi doresc companiile si abia apoi sa aplici la job-ul pe care il consideri special creat pentru tine.

O sa inchid cu un citat simpatic care sper sa te inspire si pe tine, asa cum ma inspira pe mine de fiecare data cand dau peste el sau il ciresc undeva si care spune asa:

You are not stuck where you are unless you decide to be.” – Wayne W. Dyer

Spor la aplicat!