De citit de aplicatDe ce sa merg la psiholog? Cu ce ma poate ajuta? » Psih. Viviana Andone

septembrie 9, 2019

Eram intr-un salon de cosmetica zilele trecute, cand aud urmatoarea conversatie:

„ – La ce sa te duci la Psiholog? Cu ce sa te ajute? Daca nu te poti ajuta tu, altul sigur nu are cum…” zice o doamna.

„- Pai e un strain, ce sa stie el despre tine?” zice alta.

– Da!”, aproba a treia, „..noi trebuie sa ne ajutam, in plus, cum sa ii zic eu prietenului meu ca merg la psiholog? Si asa ma crede nebuna…”  si rad toate 3.

Nu am zis, nimic (acum imi pare rau), desi imi venea, dar cred ca noi, cei care suntem psihologi, avem datoria sa clarificam si sa facem un pic de educatie despre mersul la psiholog. Sunt multe, multe articole care trateaza asta, se pare insa ca nu sunt suficiente.

Asa ca, iata cateva aspecte clarificatoare.

Un medic petrece ani buni ca sa te ajute cand te doare ceva, un mecanic petrece ani buni ca sa invete despre masini si defectiunile lor, un avocat petrece ani buni ca sa invete legislatia si aplicarea ei si tot asa. Un psiholog petrece ani buni ca sa invete cum functioneaza mintea si astfel, oamenii si interactiunile dintre ei.

Stresul: un psiholog poate ajuta aici prin a te invata metode de gestionarea a situatiilor presante/ stresante. Noi avem de regula un model de gestionare a stresului. Uneori e bun si ajuta, alteori nu si ne imbolnaveste. Psihologul te poate invata mai multe modele care sa se aplice in situatia fiecaruia astfel incat sa fim sanatosi si sa nu ne autosabotam.

Sentimentul permanent de oboseala: e un alt aspect ce poate fi tratat la psiholog. Sigur, poate fi vorba si de un aspect fizic aici, dar psihologul stie ce intrebari sa puna ca sa determine daca e vorba de ceva fizic (deficit de vitamine/minerala, anemie, diferite medicamente, hipo sau hipertiroidism etc) sau daca tine de un aspect psihologic.

Furie disproportionata: dincolo de ideea ca e normal ca uneori sa fim furiosi si sa exprimam asta, daca observ ca furia mea e disproportionata pana la nivelul in care pot sa imi fac rau mie sau celorlalti, psihologul poate ajuta cu asta.

Neclaritate, imposibilitatea de a lua o decizie: si aici un terapeut poate sa ajute; uneori nu suntem siguri cu privire la ce ar trebui sa facem in diverse aspecte ale vietii personale sau profesionale. Psihologul te poate ajuta sa intelegi ce e mai bine pentru tine ca individ unic si sa te bucuri de decizia luata, fiind impacat cu ea.

Conflicte: chiar daca sunt evidente sau mai putin evidente, sunt o sursa de nemultumire si consum intern. Un psiholog te poate invata cum sa actionezi cu asertivitate, cum sa raspunzi la ce face celalalt in loc de a reactiona, modele si abordari constructive ale conflcitului astfel incat sa ai o zi frumoasa si productiva.

Dificultati in cuplu: ce e sanatos pentru tine dar si pentru cuplu in sine, cum sa avem relatii care sa ne implineasca, care sunt etapele vietii de familie sau cuplu si ce e de facut cand cuplul trece printr-o criza. Din nou, psihologia a dezvoltat si cercetat multiple modele si abordari ce pot fi de ajutor.

Dezvoltare personala:  citisem la un moment dat o statistica pe barna.com si mi-a placut tare mult cum suna sintagma „Consistent mental health maintenance”. Este unul dintre motivele pentru care oamenii merg la terapie in America si mintea mea a asociat aceastra fraza cu dezvoltare personala. Foarte frumos.  Mersul la terapie inseamna si asta. Sa inteleg mai multe despre mine, lume, viata, sa previn, sa invat si sa ma dezvolt ca om.

Si totate celelalte aspecte clasice cumva, anxietate, depresie, fobii, compulsii, dependente, somatizari etc.

Nu vreau sa ma intind la nesfarsit, sunt multe, multe aspecte cu care un terapeut poate ajuta si sprijini. Hai sa incurajam deschiderea si curiozitatea, conversatiile autentice si  constructive si sa nu mai stigmatizam mersul la terapie, sa nu mai etichetam ca fiind ceva negativ ca nu e deloc asa.  Din contra, oamenii care vin la psiholog sunt absolut fascinanti, preocupati de starea lor de bine, orientati catre a-si atinge obiectivele, curajosi si introspecti, dornici sa se dezvolte si sa devina cea mai buna versiune a lor.