De citit de aplicatUn doctor iti spune "Ai 80% sanse de recuperare”; Alt doctor iti spune: “Exista 20% sanse sa mori". Unde te-ai duce sa te tratezi? » Psih. Viviana Andone

august 20, 2019

In fiecare zi luam extrem de multe decizii si mare parte din ele sunt in mod real inconstiente. Pe de alta parte, motorul luarii deciziilor ne consuma destul de multa energie fara sa ne dam seama. Uneori poate fi obositor si sa te decizi cu ce sa te imbraci. ???? La o intrebare cu privire la alegerea constanta a unui anumit tip de tinuta, Barak Omaba a spus “Incerc sa reduc numarul deciziilor pe care le iau intr-o zi. Nu vreau sa iau decizii cu privire la ce mananc sau cu ce ma imbrac pentru ca am o multime de alte decizii de luat.Barack Obama, on why he only wears grey or blue suits

Dar nu vreau sa va vorbesc despre modele de luare a deciziilor sau eficienta lor. In legatura cu asta sunt tone de informatii pe internet. Vreau sa povestim despre procesele din mintea noastra care pot interveni in luarea deciziilor fara sa ne dam seama. Actioneaza ca niste scurtaturi, menite sa ne ajute, si de multe ori o fac, dar e important sa fim constienti de ele mai ales daca e nevoie sa accesam partea noastra creativa, mai ales daca suntem la locul de munca intr-un proces de inovare. Sunt distorsiuni cognitive si din multitudinea acestor distorsiuni, vreau sa listez pe scurt cateva care au sanse mai mari sa se bage peste noi si sa decida ele.

Ancorarea:  tendinta umana de a ne baza decizia pe prima informatie oferita. Exista replica celebra, “Nu judeca o carte dupa coperti” dar fix asta facem. Informatia initiala actioneaza ca o ancora iar celelate vor fi constant comparate si judecate cu prima.

Bias-ul de confirmare: Credem ceea ce vrem sa credem si cautam informatii care sa ne confirme credintele si conceptiile preexistente.  Daca intru in sedinta cu ideea ca “iar o sa pierdem timpul si nu facem lucruri utile” voi cauta acele dovezi si informatii care sa imi confirme asta.

Bias-ul de conformare: Desi difera doar o litera fata de cel de mai sus, acesta se refera la faptul ca putem fi influentati de gandirea majoritatii, ducand la autocenzurare si neexprimarea opiniei proprii.

Aversiunea fata de pierdere. Odata ce a fost luata o decizie, tindem sa ramanem atasati de ea din teama de a nu pierde timpul si resursele investite. De altfel, acordam mai multa valoare unei decizii daca am investit emotional in ea, cu alte cuvinte, daca procesul luarii deciziei a fost complex si obositor. Foarte interesant aici esteExperimentul licitatiei dolaruluicare arata cum putem plati pana la 204 dolari pentru 20 de dolari.  Interesant, nu? ????

Bias-ul de incadrare. Felul in care procesam informatia si decidem sa actionam depinde de modul in care o incadram intr-o anumita categorie de tip, corect – gresit sau bine – rau. Un exemplu des folosit aici este urmatorul: sa zicem ca ai fost aflat ca ai o boala. Te duci la doi medici.  Primul doctor iti spune: “Cu tratament adecvat, ai 80% sanse de recuperare”; Al doilea doctor iti spune: “Exista 20% sanse sa mori, chiar daca urmezi tratamentul”. Unde te-ai duce sa te tratezi? La primul sau la al doilea medic? Asta e un exemplu extrem, dar dragi manageri, luati in considerare felul in care comunicati cu echipele voastre ca sa contribuiti mai mult la succesul lor si implicit al vostru.

Sunt mult mai multe de atat, de fapt, cand am citit mai multe despre asta am descoperit in jur de 40, toate la fel de interesante si chiar cred ca e util sa le stim si sa fim constienti de ele.

O ultima sugestie, cand aveti vreme, revedeti filmul “12 Angry Man” care reda in mod excelent foarte multe din bias-urile in luarea deciziilor.  Ba mai mult, University of Maryland, in cursul lor despre luarea deciziilor, a creat o fisa de lucru cu personajele din film pentru a identifica la fiecare tipurile de distorsiuni pe care le au. Mi s-a parut o idee buna pentru a le intelege si exersa.