De citit de aplicat7 exercitii de introspectie care sa te ajute sa treci mai usor prin starile “proaste” (negative, de tristete) » Psih. Viviana Andone

octombrie 9, 2018

Cu toti avem momente in care ne simtim mai tristi, plictisiti, nu vedem prea bine sensul si scopul vietii noastre. Daca aceste stari dureaza putin si impactul lor e mic, atunci nu avem de ce sa ne facem griji. De multe ori pot fi inclusiv fluctuatii hormonale sau pur si simplu suntem obositi sau stresati si e normal sa avem  “momente si momente”. Daca ele insa dureaza si au un impact negativ, ne conduc catre izolare sociala sau ne e din ce in ce mai greu sa le facem fata, atunci e bine sa incepem sa facem ceva in privinta lor. E important pentru ca starile negative care se repeta si dureaza mult tind sa se permanentizeze.

Iata mai jos o lista de exercitii  ce pot fi facute seara sau dimineata si care sunt menite sa ne ajute sa trecem mai usor peste perioadele dificile.

1. Luni: Noteaza toate lucrurile care nu iti plac la tine, pe care le dezaprobi, acele lucruri pentru care te critici. Joaca apoi rolul prietenei bune/ prietenului bun si pentru fiecare lucru notat, gaseste argumente si exemple din viata ta care iti arata ca nu e chiar asa. De exemplu: „nu am suficienta vointa”. Prietena buna spune, „ba ai, aminteste-ti de momentele in care ai reusit sa nu dormi noptile pentru a termina lucrarea de licenta sau dizertatie”.

2. Marti: Roaga 3 prieteni sau colegi sa iti spuna 3 lucruri pe care le apreciaza la tine. Dupa ce le-ai colectat, gandeste-te la ele, extrage din ele caracteristica ta, noteaza-le pe cate un post-it sub forma de afirmatie si lipeste-le prin casa. De exemplu ti se poate spune “Apreciez la tine ca sari mereu in ajutor.” Poti reformula “Sunt ematica si capabila sa ii sprijin pe ceilalti.”

3. Miercuri: noteaza 4-5 lucruri din viata ta pentru care esti recunoscator. De exemplu, eu as scrie: sunt recunoscatoare pentru ca sunt sanatoasa, am oameni care tin la mine, am puterea de a alege, pot sa imi urmez pasiunile.

4. Joi: noteaza 4-5 lucruri pentru care esti manda/mandru de tine. De exemplu: am ascultat si sprijinit o prietena care trece printr-un moment dificil, am terminat o sarcina dificila la lucru, am manifestat rabdare si toleranta fata de x care ma scoate din sarite de regula, am inceput sa mananc mai sanatos.

5. Vineri: reformuleaza-ti temerile. Noteaza lucrurile pentru care te temi, fricile in legatura cu tine. Confrunta-le cu realitatea uitandu-te la exemple din trecutul tau si rescrie-le intr-o maniera mai realista. De exemplu, iti poti spune “mi-e teama ca nu o sa progresez in cariera”. Apoi intreba-te: ce exemple am in trecutul meu ca am stat pe loc? Nu am progresat nici macar o singura data? Castig la fel de mult ca prima data cand m-am angajat? Stiu la fel de multe lucruri ca acum 5-6 ani? Apoi rescrie teama intr-un mod realist, de tipul “chiar daca uneori este greu, cu perseverenta si rabdare pot ajunge acolo unde imi doresc”.

6. Sambata: presupunand ca azi ai putin mai mult timp pentru tine, iata o lista de intrebari la care te provoc sa raspunzi:

  • Depun suficient efort ca sa schimb ce nu imi convine sau mai mult ma plang? Ce imi propun sa fac de maine ca sa ma plang mai putin si sa fiu mai activ in ceea ce fac?
  • Traiesc cu adevarta in prezent sau mai mult in propria mea minte, in fantezia mea? Ce pot sa fac de maine pentru a trai mai mult in prezent?
  • Am cu adevarat grija mine, ma pun pe mine pe primul loc?
  • Am in jurul meu oameni care imi fac mai mult rau decat bine?
  • Cand a fost ultima data cand m-am fortat sa ies din zona de confort si mi-am impins limitele?
  • Cum imi propun sa traiesc stiind ca la un moment dat voi imbatrani/voi muri?
  • Ce conteaza cu adevarat pentru mine? Sunt momente in care ma stresez si pentru lucruri care nu conteaza cu adevarat?
  • Ce lucruri imi plac si imi propun de acum sa le fac in fiecare zi?
  • Atunci cand am o zi proasta, cel mai bun si plin de compasiune lucru pe care il pot face pentru mine este…..
  • Ce apreciez la mine si mi-as dori ca si ceilalti sa vada este….
  • Ma simt mai fericit/fericita atunci cand…
  • Noteaza o fraza pe care ti-ar placea sa o auzi despre tine.

7. Duminca: deseneaza asa cum iti doresti sa fie viata ta. Sau creaza-ti propriul dreamboard. Iata un exemplu mai jos. Practic, pune pe hartie obiectivele tale, ce iti doresti de la tine, unde vrei sa ajungi, cum te vezi peste 1 an sau 5.

Spor!