UncategorizedAgresivitatea pasiva. Partea 1 – Sa o cunoastem mai bine » Psih. Viviana Andone

aprilie 26, 2020

Am decis sa fac un articol despre agresivitatea pasiva (in mai multe parti pentru ca sunt multe de povestit), in principal pentru ca ea este deseori prezenta la noi sau la cei cu care interactionam, fara sa realizam. Mai mult, este destul de des intalnita in perioadele in care putem acumula frustrari sau exista mai multe nemultumiri decat de obicei si afecteaza relatii, ne saboteaza si pierdem oportunitati.

Partea 1 – Sa o cunoastem mai bine

Exista foarte multe dovezi stiintifice care arata ca agresivitatea pasiva e un rau „invizibil” care se manifesta asupra noastra si celorlalti in mod latent. Cei care traiesc aceasta agresivitate, la exterior par foarte binevoitori si deloc rau-intentionati (si chiar nu sunt rau intentionati) dar in interiorul lor, mintea inconstienta ia decizii (in locul lor) care le vor afecta viata si relatiile cu cei din jur.

Ce este si cum arata agresivitatea pasiva:

  • Un comportament evitant si contraproductiv
  • Deseori implica lipsa de actiune (uit sa trimit un raportul solicitat de manager si catre colegi) sau actiuni facute din „neatentie” (promit ca vin la o ora exacta dar intarzii 45 de minute, sau exact cand esti pe fuga, nu gasesc chleile si pare ca le-am ratacit)
  • Este de regula inconstienta, insa poate fi si intentionata, premeditata in mod viclean (nu te anunt inainte, iar in timpul prezentarii proiectului in fata managementului ma asigur ca doar eu vorbesc si ies in evidenta, nu te mentionez si nu iti acord cuvantul)
  • Evident, este disfunctionala
  • Poata sa para ca fix cel care e pasiv-agresiv e victima si asta ajuta la neasumarea responsabilitatii (ma plang dupa sedinta ca m-ai lasat singura si nu ai intervenit sa ma ajuti in sustinerea prezentarii)
  • In loc sa se rezolve, conflictul se perpetueaza sau adanceste cu atitudinea pasiv-agresiva
  • Sigur ca, aceasta atitudine este declansata de nevoi care nu au fost satisfacute sau care au la baza temeri, credinte irationale

Atentie, e important sa distingem persoana pasiv-agresiva de uitucul aiurit si sa nu ii facem celui din urma o acuzatie nedreapta. Desi, poate fi greu de identificat, un indiciu bun este sa vedem daca persoana in cauza „uita” si in relatie cu ceilalti. Daca da, e mai degraba aiurit. Daca se intampla sa „uite” predominant in relatie cu cineva sau fata de un grup de oameni, dar altfel persoana fiind culmea organizarii, e mai probabail sa aibe constient sau inconsitient un comportament pasiv-agresiv.

Hai sa ii cunoastem mai bine

Mai jos, ca sa fie usor de parcurs, am redat felul in care acestia pot ajunge sa se manifeste in functie de „nevoia” din spate si temerile pe care le au. Am pus „Nevoia” intre ghilimele, pentru ca, din perspectiva mea, o parte din ele nu sunt nevoi reale (au fost cercetate o serie de nevoi umane universale de catre Robert Myrick), ci eu le-as numi „rani” sau „consecinte” ale unor nevoi reale frustrate in copilarie. Dar, asa le-a numit autorul Tim Murphy, (de unde m-am inspirat pentru aceasta serie de articole) si atunci asa le voi prelua si eu. El a gasit 5 astfel de „nevoi”:

  • Control
  • Manipulare
  • Atitudine copilărească / imatură
  • Preocupare predominantă pentru propria persoană (egocentrism)
  • Depresie

Slide5
Slide4
Slide3
Slide2
Slide1

In urmatorul articol voi povesti despre „Cum recunoastem Pasivul-Agresiv in cupluri” si desigur ce sa facem cu aceasta atitudine – remedii pentru noi dar si pentru ceilalti.

Spor!