Sunt multe informatii acum pe net despre cum sa gestionam psihologic toata criza si panica creata de acest virus. Si asta pentru ca evenimentul are amploare globala si impactul e enorm. Ce imi doresc eu sa redau in acest articol, sunt cateva dintre abilitatile necesare in orice forma de criza sau situatie dificila, si de ce sa nu „profitam” acum de acest context ca sa le antrenam putin.
Mai mult, sunt extrase din practica, din discutiile cu clientii mei si din ce a functionat sau nu pentru ei.
Abilitatea de a pune limite sanatoase
Pare ca daca toata familia e acasa sunt mai multe motive sa iasa scantei. Erau multe bancuri pe net cum ca in urma crizei ori vom avea mai multi copii ori mai multe divorturi. Eu sper totusi in prima varianta… Daca discutam despre familiile cu copii, fiecare adult doreste sa isi faca treaba la job si spera ca celalalt sa se ocupe mai mult de odrasle macar in timpul interactiunilor online; mai e varianta in care se supra obosesc stand ziua cu copii si lucrand nopatea, ceeea ce nu e bine de nici un fel: productivitatea scade si nici prezent in joaca alaturi de cei mici nu mai au cum sa fie. Mai mult, cei care nu au copii pare ca sunt si mai productivi si ii bombardeaza cu mesaje pe ceilalti, ducand la o frustrare mai mare a saracilor parinti care vor sa le faca pe toate.
Una peste alta, aici avem nevoie sa invatam sa punem limite sanatoase si sa discutam cu angajatorul: sa inteleaga ca nu se poate, mai ales daca exista copii mici sa avem productivitate 100%. Nu se poate si e important sa comunicam asta fara temeri sau ganduri negative ca nu vom mai avea de lucru. Intentia buna exista dar realmente nici unul dintre clientii mei cu copii pana in 10 ani nu i-am auzit sa spuna ca dau acum 100%. E o realitate pe care am dreptul sa o comunic pentru a ridica presiunea de pe umerii mei.
Limitele le punem si in relatia de familie. Imi impart timpul cu ceilalti membrii adulti asltfel incat sa pot sa lucrez si sa nu stea copii „calare” doar pe unul dintre parteneri.
Abilitatea de a prioritiza sau reprioritiza
Cu alte cuvinte, sa nu mai stau in vechea normalitate de viata pentru ca ea acum nu mai exista. Ci invat sa reprioritizez cat mai potrivit. Adica, chetuieli mai chibzuite pentru ca nu stim exact care va fi situatia economica. Sigur ca viata isi va relua cursul, doar e posibil sa dureze mai mult decat putem anticipa asa ca nu ne strica sa fim mai chibzuiti. Timpul petrecut cu familia sau a acorda mai multa atentie celuilalt devine o prioritate pentru ca suntem izolati impreuna (cei care au acest noroc) sau prioritatea de a ne mentine relatiile sociale prin interactiunea online in cazul celor care sunt izolati singuri. Prioritizarea sanatatii: in nici un caz nu vrei acum sa ajungi la urgente cu o masea sau poate o toxinfectie alimentara sau orice altceva. Atentie dubla la ce manca si cum gatim, ce comandam si de unde.
Adaptabilitate si flexibilitate
„Nu supraviețuiesc speciile cele mai puternice, nici cele mai inteligente, ci cele mai ușor adaptabile.” Spune Charles Darwin. Imi imaginez ca pentru unii dintre noi aceasta perioada poate fi extrem de dificila. Multi au ramas fara serviciu, ajutorul primit de la stat e mult prea putin, cheltuielile pot creste, mai ales daca ai probleme de sanatate si izolarea poate sa creasca enorm anxietatea sau depresia. Ce e de facut? Pai ne putem plange de mila si victimiza si asta nu o sa rezolve situatia sau ne putem orienta catre alte oportunitati. Putem sa facem voluntariat ca sa ne acoperim nevoia de a socializa si interactiona si o facem si cu folos ajutand comunitatea sau ne gasim de lucru in zonele unde acum e mare nevoie. Sigur ca e important sa luam in considerare factorii de risc si sa ne super protejam daca decidem sa facem asta.
Mie mi-a placut foarte mult o fraza pe care am auzit-o la unul dintre programele de dezvoltare personala pe care le-am urmat: este foarte important sa stiu ca daca toata lumea din jurul meu dispare si daca pierd tot, am puterea sa ma reinventez si sa ma reconstruiesc cu ceea ce sunt, pentru ca eu cu asta raman. Va indemn sa o folositi!
Nu sunt multe, dar sunt 3 abilitati importante pe care e pacat sa nu incepem sa le exersam acum pentru a ne putea fi de ajutor si in viitor.
Spor la aplicat, rabdare si echilibru!